Τα Προιόντα μας

Φράουλες




Καλλιεργήσιμες Ποικιλίες  




Οι καλλιέργειές μας είναι πιστοποιημένες & ελεγμένες σύμφωνα με τα παρακάτω:
 
.

Πιστοποίηση GGN παραγωγού.


Είδος - Προέλευση

Η Φράουλα είναι αγγειόσπερμο , δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογέωεια  των Ροδοειδών (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.
Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο Καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.
Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους.

Καλλιέργεια

Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να βλάψει το φυτό. Πολλές βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν σάπισμα των καρπών. Η φράουλα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα. Τη βλάπτει η ξηρασία ενώ το πότισμα είναι καλύτερα να γίνεται με ράντισμα όλου του φυτού ή με τεχνητή βροχή. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με παραφυάδες. Τα φυτά φυτεύονται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
  • Ένα στρέμμα μπορεί να χωρέσει 5.000 - 7.000 περίπου φράουλες.
. Όταν το ψύχος του χειμώνα είναι μεγάλο τότε οι φράουλες καλύπτονται για να προστατευτούν. Για το λόγο αυτό γίνονται και καλλιέργειες σε θερμοκήπια.

Η υδροπονική καλλιέργεια  φραούλας είναι πρωτοπόρος στο είδος της και εξασφαλίζει μέγιστη απόδοση των φυτών και εγγυημένη ποιότητα, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται σε ένα προστατευμένο και απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον.

Συγκομιδή - κατανάλωση

 Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι φράουλες αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Βασικό είναι οι καρποί να συγκομίζονται στεγνοί χωρίς υγρασία και  θέλει προσοχή να μην τραυματισθούν οι νεαροί καρποί κατά την συγκομιδή. Η συγκομιδή της φράουλας αρχίζει από τον Νοέμβριο και τελειώνει περίπου τέλος Ιουνίου.
Οι φράουλες καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και επεξεργάζονται (κονσέρβες, χυμοί και άλλα ). Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική , γίνονται μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες. Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Η φράουλα είναι κατά εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Σχεδόν το 70% της εγχώριας παραγωγής πηγαίνει στις αγορές του εξωτερικού. Ο εξαγωγικός της προσανατολισμός έχει συντείνει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της παραγωγής της.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου