Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στο "φουλ" η παραγωγή της φράουλας αλλά . . . Μειωμένα κατά 20% τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος στην Ηλεία


Νέες προκλήσεις από την αλλαγή των αγορών του εξωτερικού



Για αλλαγές που συντελούνται στην αγορά αγροτικών προϊόντων της Ρωσίας και όχι για «εμπάργκο», όπως φοβούνται οι Έλληνες εξαγωγείς  κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία των νωπών αγροτικών προϊόντων του νομού μας και κυρίως του «κόκκινου χρυσού» της φράουλας  . 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δυσκολεύει η εξαγωγή της φράουλας για παράδειγμα, με τις ξύλινες συσκευασίες, όπως γίνονταν ως σήμερα, δεδομένου ότι η κεντρική αγορά της Μόσχας που ήταν ο τελικός αποδέκτης της εξαγώγιμης φράουλας από το νομό, έκλεισε για λόγους «εξυγίανσης». 

Τώρα η διακίνηση του προϊόντος γίνεται μέσω των μεγάλων σούπερ-μάρκετ που έχουν άλλα στάνταρ και υψηλές απαιτήσεις. Επομένως πρέπει να υπάρξει μια προσαρμογή των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας στις νέες απαιτήσεις, τέτοια δηλαδή που να καλύπτει τις  προδιαγραφές τους. 
Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 50% των εξαγωγών φράουλας. Ενώ ταυτόχρονα μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται και σε άλλες ανατολικές χώρες, όπως η Λιθουανία κλπ
 Οι  πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία κατά τον γεωπόνο Τ. Λαινά, απλά καθυστέρησαν για λίγο τις εξαγωγές, αλλά δεν τις ανέστειλαν.
Η καθυστέρηση αυτή δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις εξαγωγές και για ένα ακόμα λόγο: Χρονικά συνέπεσαν με μια περίοδο που η συγκομιδή ήταν ακόμη περιορισμένη. 
Μόλις τώρα, λόγω και των καιρικών συνθηκών  έχει  αρχίσει η αύξηση της  παραγωγής της φράουλας,  που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα του Απριλίου στα φραουλοχώραφα του Ηλειακού κάμπου.  
Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, που ασφαλώς θα υπάρξουν,  περισσότερο συνδέονται με την τιμή που δεν είναι ικανοποιητική κατά τον κ. Λαινά και με το γεγονός επίσης, ότι εξ αιτίας και της περσινής χρονιάς, που ήταν μια κακή χρονιά για τη φράουλα, έχουν μειωθεί τα καλλιεργούμενα στρέμματα έως και 20% « Τα στρέμματα αυτά «λείπουν», από τη φετινή παραγωγή, μας είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή


ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου